Woord van de voorzitter
 

   


Een brief van de voorzitter

Het rollergebeuren.

In BelgiŽ bestaat een competitie waarbij op het huishok 3 duiven worden opgelaten, die dan door de   vluchtmeester worden gekeurd met een puntenstelsel waarbij aan elke rol 1 punt wordt toegekend.
Men kan ze ook vanuit draagbare kisten laten uitvliegen (vooral in onze buurlanden).
Zulke duiven worden dus niet vanuit een vaststaand hok uitgelaten.
Ze worden weliswaar op een gewoon hok gehuisvest, maar voor de uitvlucht worden ze in kleine kisthokjes geplaatst, ze worden ergens buiten in een weide bv., vanuit hun kist losgelaten.
Ze keren zonder probleem naar hun draagbaar hok terug.

Door deze ongewone mogelijkheid van de vliegduivensport, kan men ook met beperkte ruimte, ergens in de grootstad, bv. op een balkon, vliegduiven houden. Voor de vlucht brengt men de duiven dan met de vliegkist gewoon naar het open veld en laat men ze daar naar hartelust vliegen. Ze hoeven daarom niet dagelijks te vliegen. Tijdens slechte weersomstandigheden of gedurende de verlofperiode kan men ze rustig enkele weken op het hok of in de vliegkist opsluiten.

Waarom zou men rasloze huisduiven houden als men voor weinig geld rollers kan bekomen, die een onvergelijkbare kleurenpracht vertonen, die bijna vergaan van de vliegkunst, die blaken van gezondheid en levensvreugde !

Het houden van deze duiven verloopt probleemloos; van vijf duiven heeft men zoveel plezier als van honderd. Een mooie tentoonstellingsduif streelt het oog. Een kunstvliegduif biedt het oog een gelijkaardig schouwspel, doch daarbij komt nog de onvergelijkbare luchtacrobatie tijdens de vlucht. Deze kan hoogstens vergeleken worden met de vliegkunst van zeldzame roofvogels.

Schaf u echter slechts duiven van een degelijke fokker aan. Laat hem zijn vliegrollers hun kunsten vertonen tijdens een vliegdemonstratie. Pas wanneer u zelf met eigen ogen gezien hebt, dat de duiven metersdiep rollen, schaft u zich dan zulke duiven aan, en het liefst nog deze die u zelf hebt zien vliegen.

Willy Pelsmaekers.